Facebook logo Twitter logo LinkedIn logo Pinterest logo

Een jaar lang leven zonder euro’s

Posted by on apr 7, 2014 in Persbericht

P E R S B E R I C H T

Rotterdamse betaalt vanaf nu alles in alternatieve munt Dam

Een jaar lang leven in Dam zonder euro'sDam is een digitale munt, die werkt als een modern ruilsysteem. “Ik kan geen Dam kopen, ik kan ze alleen verdienen door mijn diensten aan te bieden.”

Zo gaat ze in eerste instantie aan de slag als accountmanager bij de wijnhandel Atlantique Wines. De Dam die ze daarmee verdient, kan ze vervolgens gebruiken om eten te kopen. Maar even een Snickers halen bij de supermarkt is er niet bij. “Er zijn op dit moment maar twee plekken binnen het netwerk waar ik eten in Dam kan betalen. Dat wordt dus creatief koken met wat er is”, zegt Rupschus lachend.

Ter voorbereiding op het project heeft Rupschus de huur van haar appartement opgezegd, omdat ze die niet in Dam kon betalen. Verder heeft ze voor iedere maand van het jaar een uitdaging opgesteld. Zo wil ze stoppen met roken en moet ze voor eind mei een alternatief hebben gevonden voor haar telefoonabonnement, want dan loopt haar huidige euro-abonnement af.

Weekendje weg
Voor Isabel is een jaar in Dam leven in de eerste plaats een experiment: “Ik ben benieuwd hoe ver ik kan komen; of ik bijvoorbeeld uiteindelijk ook een weekendje weg kan of schoenen kan kopen met Dam. Van leven met euro’s werd ik niet echt gelukkig, dus ik heb niets te verliezen.”

Over Dam
Dam is gelanceerd op 1 augustus 2013 op initiatief van zeven onafhankelijke Rotterdamse ondernemers. Zij wilden hun ondernemende stadsgenoten laten zien dat het financiële systeem ook anders kan en hen een alternatief voor de euro aanbieden. Het online handelsplatform in Dam staat los van de euro. De rekeninghouders verlenen elkaar onderling renteloos krediet. Zo krijgt elke Dam’mer meer bestedingsruimte. Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat er geïnvesteerd wordt in de lokale economie. Dam is een volledig digitale munt. Via een online handelsplatform verhandelen de rekeninghouders onderling diensten en producten. Op dit moment hebben zo’n 230 ondernemende Rotterdammers een Dam-rekening. Zon 80 procent is hiervan een bedrijfsrekening. In de komende vijf jaar moet dat aantal oplopen naar minstens 10.000 rekeninghouders.

EINDE PERSBERICHT


Meer informatie:

www.ikbenisabel.nl en @ikben_isabel
www.rotter-dam.nl of te volgen op Twitter en Facebook.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther Janssen via telefoonnummer 06-506 206 86 en e-mailadres: 
esther.janssen@rotter-dam.nl

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail