Facebook logo Twitter logo LinkedIn logo Pinterest logo

Fenix Food Factory langs de Rotterdamse Meetlat

Posted by on feb 26, 2018 in Blog, Langs De Rotterdamse Meetlat

Langs de Rotterdamse Meetlat

Deze week: de Fenix Food Factory

“Eten in de Fenix Food Factory is echt niet romantisch” Weliswaar op Zuid, maar inmiddels niet meer weg te denken uit het Rotterdamse straatbeeld: de Fenix Food Factory. Wijvan010 onderzoekt de komende maanden échte Rotterdamse producten en diensten. Van Rotterdamse kaas tot Rotterdamse snoepjes en van de snoepjes door naar de Erasmusbrug, de Euromast en de Fenix Food Factory: lekker om te eten en leuk om te doen. Wat maakt hen nou zo Rotterdams en valt dit te meten aan onze Rotterdamse meetlat – rauw, echt, trouw, eerlijk, modern en hardwerkend? Wij nemen jullie mee en duiken deze week in de wereld van de loodsen op Zuid.

Tot in de jaren ’80 stond Katendrecht bekend als de hoerenbuurt en Chinatown. Ondanks dat dit stedelijke stukje nog niet helemaal van dit imago af is, wordt de Kop van Zuid inmiddels wel gezien als het meest kosmopolitische stukje van de stad. Rotterdam toont zich hier op haar imposantst, met een rauw en gezellig randje. De hoogbouw en het panorama op de rivier maken het schiereiland Katendrecht, ofwel De Kaap, geliefd bij zowel de Rotterdammert als de toerist. De rauwe en industriële uitstraling van zowel De Kaap als zijn havenloodsen met hoge plafonds zorgen ervoor dat het Rotterdamse havengevoel goed bewaard blijft, alles lijkt nog een beetje onaf. De loodsen Fenix I en Fenix II zijn restanten van de loods San Francisco op de Wilhelminapier. In Fenix II is de Fenix Food Factory gevestigd: een wallhalla voor de food- en drankliefhebber. En die steekt met kop en schotel boven de rest uit, vindt Wijvan010

Rauw en gewaagd
De Food Factory is te vinden in het middendeel van de Fenixloods II: van oorsprong een duidelijk industrieel gebouw met een robuust uiterlijk. De waanzinnige betonnen constructie maakt het gebouw opvallend en zorgt meteen voor het rauwe randje: brutaal, eigentijds en uniek. Bij binnenkomst kan iedere Rotterammert zijn ogen de kost geven. De enorme ruimte en de betonnen constructie maken het een bijzonder architectonisch geheel dat je eigenlijk alleen als ‘rauw en gewaagd’ kan omschrijven. De verschillende materialen als hout en ijzer, die gebruikt zijn in het interieur en het ‘onaffe’ van de loods weten het ruige stadsgevoel goed te benadrukken. Zowel op exterieur als op interieur gebied lijkt het dus een moeilijk concept te zijn om een gezellige sfeer te creëren. Hoe zit dit precies?

Lekker contrast
Heel eerlijk gezegd weten wij niet waar we moeten beginnen om dit uit te leggen. Laten we vooropstellen dat het absoluut niet romantisch is in deze hal en dat je hier gewoon krijgt wat je verwacht. Maar zodra er op de lange tafels eten en drinken verschijnt – overigens supersnel nadat we hebben besteld – maakt het industrieel gevoel plaats voor een waanzinnig lekker contrast. In deze fabriek is genoeg keuze, is het eten op smaak, smaakt de koffie zoals een goed bakkie hoort te proeven en gaan de bieren van de Kaapse brouwers er goed in. Wij trokken de stoute schoenen aan en probeerden een aantal kraampjes uit. Zo haalden wij een kaasplankje bij BOOIJ Kaasmakers, stonden we in de rij bij Meneer Tanger voor verschillende tapas en lieten het bier van de Kaapse Brouwers rijkelijk vloeien. Dat het nog lang gezellig was, is een understatement. Tja, wij moeten Jules gelijk geven: ‘Rotterdam is niet te filmen’.

Typisch Rotterdams
Ook deze week hebben wij een hotspot onder de loep genomen dat duidelijk kenmerkend is voor Rotterdam. Zo is de fabriek ongepolijst en nog lang niet af: rauw mag hier dus een understatement zijn. Het authentieke straalt er vanaf: what you see is what you get. Het is een loods en zo voelt het ook als je hier binnenloopt. Rotterdammers zijn standvastig en komen hun plichten na. Zo willen ondernemers in de Fenix Food Factory het rauwe van de loods laten zien en daarbij laten ervaren hoe tof het is om in een ongepolijste omgeving te ontbijten, lunchen, borrelen of dineren: eerlijk dus! Rotterdammers geloven alles en dus geloofden zij ook in de opkomst van Katendrecht; hier moest een foodwalhalla komen! Dat het modern is, mag inmiddels wel duidelijk zijn. En tot slot hardwerken. Tja, moeten we dit nou echt elke keer blijven uitleggen?

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave a Reply