Facebook logo Twitter logo LinkedIn logo Pinterest logo

Het resultaat van een jaar Dam

Posted by on sep 15, 2014 in Persbericht

P E R S B E R I C H T

“Rotterdamse munt bewijst na een jaar dat ondernemen niet enkel in euro’s hoeft”

Dam, de alternatieve munt van Rotterdam, bestaat sinds deze zomer een jaar. Ruim 300 ondernemende Rotterdammers hebben inmiddels een Dam-rekening geopend en handelen met elkaar op het online handelsplatform in allerlei soorten diensten en goederen, zoals brood, werkruimte, koffie, expertise, wijn, cursussen, kleding en boeken. Enkele rekeninghouders hebben zelfs een omzetstijging van tien procent gerealiseerd door hun producten en diensten aan te bieden in Dam. Voor voorzitter Harry te Riele het bewijs dat Dam Rotterdamse ondernemers helpt en dat ondernemen ook anders kan dan alleen in euro’s.


Te Riele is trots op hetgeen in een jaar is bereikt: “We hebben zonder subsidiebijdragen een professioneel betaal- en handelsplatform neergezet. Meerdere steden en netwerken zijn gecharmeerd van ons model en onze aanpak. We onderzoeken verdere samenwerking.”


Cijfers halfjaarbericht (infographic)Jaarcijfers-Dam

In de  infographic wordt het eerste halfjaar voor Dam (van 1 juli t/m 31 december 2013) vergeleken met het tweede half jaar (van 1 januari 2014 t/m 30 juni 2014). Hierin is onder meer af te lezen dat het huidige handelsvolume in een halfjaar tijd bijna verviervoudigd is tot bijna 20.000 euro in de eerste 6 maanden van 2014. “Je zou kunnen zeggen dat we met Dam een baan hebben gecreëerd. Gewoon door ondernemende stadsgenoten te koppelen”, aldus Te Riele.

Borrel en zeiltocht
Op het eenjarig bestaan wordt op 18 september aanstaande geproost tijdens de Nazomerborrel op het zeilschip ‘de Wylde Swan’. Dit is tegelijkertijd de start van de vierdaagse zeiltocht naar Londen. Rond de klok van 22.30 uur vaart de grootste tweemast-topzeilschoener ter wereld de Veerhaven uit. De toegang voor de borrel is gratis. Voor de vierdaagse zeiltocht zijn nog enkele plaatsen vrij. Voor deelname moeten de kosten deels in Dam worden voldaan. Zie voor meer informatie: www.rotter-dam.nl

Over Dam
Dam is gelanceerd op 1 juli 2013 op initiatief van zeven onafhankelijke Rotterdamse ondernemers. Zij willen hun ondernemende stadsgenoten laten zien dat het financiële systeem ook anders kan en hun een alternatief voor de euro bieden. Het online handelsplatform in Dam staat los van de euro. De rekeninghouders verlenen elkaar onderling renteloos krediet. Zo krijgt elke Dam’mer meer bestedingsruimte. Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat er geïnvesteerd wordt in de lokale economie. Dam is een volledig digitale munt. Via een online handelsplatform verhandelen de rekeninghouders onderling diensten en producten waarbij ook gebruik kan worden gemaakt van een speciale app. Op dit moment hebben bijna 325 ondernemende Rotterdammers (zowel ondernemers als particulieren) een Dam-rekening. Zo’n 75 procent heeft een bedrijfsrekening. De verwachting is dat Dam in de komende vijf jaar groeit naar minstens 10.000 rekeninghouders.

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie:
www.rotter-dam.nl of te volgen op Twitter en Facebook.


Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor een interview met voorzitter Harry te Riele of meer informatie over Dam, kunt u contact opnemen met Esther Janssen via telefoonnummer 06-506 206 86 en e-mailadres: esther.janssen@rotter-dam.nl

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail