Facebook logo Twitter logo LinkedIn logo Pinterest logo

Interview met Femke Akkerman, freelance marketeer en vlogger

Posted by on aug 30, 2016 in Interview

  • Femke Akkerman ProfWeb_Groot-8
  • Femke Akkerman ProfWeb_Groot-9
  • Femke Akkerman ProfWeb_Groot-13
  • IMG_1920

“Laten we vooral in 010 beginnen met meer naar en met elkaar te lachen”

Enkele Rotterdamse vragen, cq. vragen in én over Rotterdam voorgelegd aan de import-Rotterdamse Femke Akkerman (32 jaar), freelance marketeer en Social Media Adviseur voor Port of Rotterdam en vlogger voor ‘Kun jij de Kaap aan’.

 

Femke Akkerman_middel-6Wie ben je?
“Ca. 1 dag per week werk ik als Social Media Adviseur bij het Havenbedrijf Rotterdam, waar ik mij bezighoud met het upgraden van de kanalen en meer te sturen op resultaat. Verder ben ik voor ca. 20 uur in de week Marketing Communicatie Manager bij RDM Rotterdam. Onlangs hebben we daar een nieuwe website gepubliceerd en nu ben ik bezig veel bezoekers te trekken naar ons programma tijdens de Wereldhavendagen. Als trotse bewoonster van Katendrecht maak ik sinds kort vlogs voor ‘Kun jij de Kaap aan’, hiermee hoop ik deze wijk nóg beter op de kaart te zetten. Dat ik gestart ben met vloggen heeft eigenlijk te maken met dat ik binnen mijn vakgebied altijd voorop wil lopen. Dat doe ik niet alleen door erover te lezen, maar vooral door het zelf te ervaren. Vloggen, video’s maken, Snapchat en Instagram Stories begon ik zo leuk te vinden, dat ik niet lang hoefde na te denken om voor ‘Kun jij de Kaap aan’ een vlog te maken. Mijn eerste vlog over het nieuwe Maasparcours was direct hun beste Facebook-post en de tweede vlog over de Nacht van de Kaap heeft al dubbel zoveel views gescoord. Daar krijg ik dan weer een kick van en brengt mij direct tot nieuwe ideeën voor de volgende vlogs.”

Waar ben je in Rotterdam geboren/ opgegroeid?
“Ik ben in de stad Groningen geboren. Als meisje van één jaar ben ik richting Rotterdam verhuisd voor mijn vaders werk, hij werkte in Zoetermeer, later Den Haag, als beleidsschrijver bij het Ministerie van OC&W. De eerste twee jaar heb ik in Zwijndrecht gewoond en tot mijn achttiende jaar in Berkel en Rodenrijs. Vervolgens ben ik een aantal jaar naar Breda gegaan om Toerisme te gaan studeren, op mijn 21ste had ik mijn studie afgerond en had ik weer behoefte aan een nieuwe plek om te wonen, dat werd Rotterdam. Vooral ook om me een beetje af te zetten tegen mijn vriendinnen die allemaal naar Amsterdam verhuisden. De afgelopen tien jaar woon ik in de stad Rotterdam en sinds 2011 heb ik mijn eigen huis op Katendrecht.”

Wat herinner je je nog van deze buurt uit die tijd?
“Wij hadden een uitzonderlijk gezellig buurtje in Berkel en Rodenrijs, daar hebben we het thuis nog vaak over. De ouders konden het goed met elkaar vinden en er waren veel jongeren van dezelfde leeftijd die met elkaar buiten speelden. Verjaardagen werden met de hele buurt gevierd. Een aantal jaren zijn er zelfs buurtweekenden georganiseerd. We gingen dan met veel gezinnen een heel weekend weg, vooral de bonte avonden waren dolle pret. Eigenlijk voelde de buurt een beetje als mijn familie. Mijn echte familie woonden nog allemaal in Groningen, Friesland, Drenthe en kwam vanwege de afstand niet jaarlijks op mijn verjaardag; de buren en buurkinderen wel en dat voelde dus heel vertrouwd.”

Wat vind je nu van jouw buurt in vergelijking tot vroeger?
“Nu ken ik Berkel en Rodenrijs eigenlijk niet meer zo goed. Ik woon er sinds mijn achttiende al niet meer en mijn ouders en zusje Nanda (zie Zangstudio Nanda Akkerman) zijn inmiddels ook naar Rotterdam verhuisd. Ik koester warme herinneringen aan mijn jeugd in Berkel, toch heb ik bijna nooit meer contact met buren van vroeger. Wel nog met mijn beste vriendin, die ik al ken vanaf dat we drie jaar waren, maar dat is ook geen reden om naar Berkel te gaan, want zij was met haar ouders op haar twaalfde al richting Deventer verhuisd. Als ik nog weleens in Berkel moet zijn, valt het me vooral op dat er heel veel nieuwbouw is en dat ik echt mijn Google Maps nodig heb om de weg te vinden.”

Hoe vind je de stad Rotterdam nu in vergelijking tot vroeger?
“Rotterdam echt vergelijken met vroeger vind ik lastig, omdat ik als zestien jarige hele andere interesses had dan nu, tevens woonde ik niet echt ín Rotterdam. Rond mijn zestiende kwam ik wel regelmatig in het centrum, maar vooral om met vriendinnen te winkelen op de Lijnbaan en dan ‘uit eten’ te gaan in de McDonald’s, of we pakten bus 170 om te stappen in de Hollywood Music Hall. Nu zoek ik vooral kleinere alternatieve kroegjes, bijzondere winkeltjes en gezellige koffiezaakjes op. Ik hoef de Maasbruggen bijna nooit over, want je kan bij mij in de buurt op het Deliplein eigenlijk wel alles vinden.”

Hoe komt jouw Rotterdamse inborst tot uiting in de aanpak van je werk?
“Ik ben een aanpakker en kan weleens fel uit de hoek komen. Ik ben zogezegd een pittige tante, maar dat komt voort uit enthousiasme, ambitie en drive. Direct overkomen is geen pantser, maar wel vaak een gevolg van stress en ongeduld. Onder die pittige tante zit ook nog gewoon een lief en gevoelig meisje die graag gewaardeerd wordt door anderen.”

Geef daar eens een typisch voorbeeld van?
“Ook al ben ik hier niet geboren en ook niet echt opgegroeid, toch voel ik mij wel een echte Rotterdamse. Ik ben heel trots op deze stad en dat uit zich ook in mijn werk. Ik werk met veel passie voor de Rotterdamse haven en bijna al mijn vlogs staan in het teken van Rotterdam. Niet voor niets vlog ik over Katendrecht en heb ik de hashtag #rottervlog in het leven geroepen, zou leuk zijn als deze na deze publicatie massaal wordt overgenomen door andere Rottervloggers.”

Hoe zou jij ‘de Rotterdamse aanpak’ willen omschrijven?
“Nuchtere mensen kunnen soms lomp uit de hoek komen, maar hebben het hart op de goede plek. Verder vind ik dat Rotterdammers weten van aanpakken. ‘Niet lullen, maar poetsen’ ben ik het niet helemaal mee eens, want er wordt hier ook nog heel wat ‘geluld’.”

Welke wereldburger laat deze Rotterdamse aanpak zien (of heeft deze laten zien) en op welke manier?
“Martin van Waardenberg vind ik een geweldige man. Lekker down-to-earth en vooral niet teveel poespas. Ik denk dat je hem wel in het rijtje typische Rotterdammers kan scharen.”

Hoe vind je dat Wij in/van 010 idealiter met elkaar (zouden moeten) omgaan?
“Ik denk dat de wereld mooier wordt als we allemaal wat meer naar en met elkaar zouden lachen. Laten we vooral in 010 beginnen! Verder vind ik het heel belangrijk dat we iedereen in elkaars waarde laten. Welke achtergrond je ook hebt, ik streef ernaar iedereen waardevol te behandelen en ik hoop dat iedereen dat ook kan en doet, ook buiten Rotterdam natuurlijk.”

 

Volg Femke ook op Snapchat [-> gebruikersnaam: femkeakkerman] en Instagram Stories. Ze deelt hier bijna dagelijks haar avonturen in en rondom Rotterdam en Katendrecht.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Leave a Reply