De kop is dé aandachtstrekker van je bericht. Deze geeft journalisten en lezers een eerste indruk van de inhoud. Zorg ervoor dat de kop duidelijk en beknopt is, en dat deze de essentie van je boodschap overbrengt. Wek de nieuwsgierigheid en vermijd vage termen. Denk hierbij aan de ‘nieuwswaarde’ – waarom is dit bericht belangrijk voor je doelgroep?
Tip: Vermijd jargon en zorg ervoor dat de kop makkelijk te begrijpen is. Een sterke kop is niet alleen kort, maar ook informatief.
De eerste (vetgedrukte) alinea (de lead) is cruciaal voor de leesbaarheid van je persbericht, omdat dit de kern van het verhaal en dus het nieuws moet bevatten. Journalisten scannen vaak het persbericht, dus zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie al in de eerste paar zinnen geeft. Beantwoord de ‘5 W’s’ (Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom) en geef de lezer meteen een goed overzicht van de boodschap.
Tip: Begin met de meest relevante informatie en werk daarna verder naar minder belangrijke details. Journalisten moeten in één oogopslag weten of je bericht het lezen waard is.
Een goed persbericht is altijd gericht op de behoeften van de lezers. Dus niet alleen op je bedrijf of product. Denk na over waarom dit bericht voor jouw doelgroep belangrijk is. Wat heeft de lezer eraan? Zorg ervoor dat je verhaal inspeelt op de interesses van de journalisten én hun lezerspubliek. Het draait allemaal om de toegevoegde waarde van je bericht.
Tip: Maak de relatie tussen jouw bedrijf en de lezer duidelijk. Hoe kan de boodschap hun leven of werk beïnvloeden? Waarom moeten ze dit weten?
Algemene uitspraken zonder feiten of cijfers kunnen je persbericht zwak maken. Journalisten willen ‘concreet bewijs’ om de geloofwaardigheid van het verhaal te versterken. Wanneer je bijvoorbeeld een productlancering aankondigt, geef dan specifieke details, zoals data, locaties, belangrijke partners, reviews van gebruikers en of citaten van de directeur en eventuele unieke kenmerken van je product of dienst.
Tip: Gebruik statistieken, quotes van experts en klanten, en andere bewijsstukken om je verhaal te ondersteunen. Vermijd zo ‘Wij van WC-eend!’
Het persbericht mag dan informatief zijn, maar het doel is uiteindelijk om actie te stimuleren. Eindig je bericht met een duidelijke oproep tot actie (CTA). Wil je dat de lezer naar je website gaat voor meer informatie? Wil je dat ze je nieuwe product kopen of een evenement bijwonen? Zorg ervoor dat je CTA direct en beknopt is, zodat de lezers precies weten wat je van hen verwacht.
Tip: Maak de call to action eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. Het kan zelfs zo simpel zijn als: ‘Bezoek onze website voor meer informatie’ of ‘Neem contact op om te plannen’.
Vergeet niet je persbericht goed af te sluiten. Dit kan door je bedrijfsinformatie (boilerplate) toe te voegen, zoals een korte beschrijving van je bedrijf, je contactgegevens en social media-links. Dit maakt het voor journalisten gemakkelijk om meer te weten te komen over je bedrijf en contact met je op te nemen.
Houd de toon van je persbericht professioneel, helder en objectief. Persberichten zijn geen reclame-uitingen, maar objectieve nieuwsberichten. Vermijd overdreven marketingtaal en wees eerlijk en transparant over je boodschap.
Heb je hulp nodig bij het schrijven van een persbericht of wil je meer weten over onze PR-diensten?
Neem dan gerust contact met ons op!
Wijvan010
Het Industriegebouw
Goudsesingel 102
3011 KD Rotterdam
info@wijvan010.nl
Foto’s: Studio Bauman | Op alle beelden berust copyright Vormgeving: Renew Identity