Over hoe een bewonersinitiatief is uitgegroeid tot een gezonde onderneming in de wijk

Floris van Gennep is mede-initiatiefnemer van het Wijkpaleis in Rotterdam-West, waar buurtbewoners samen komen om te leren, te maken, te ontmoeten en te ondernemen. Voordat deze plek echt ‘een paleis’ was moesten Floris en zijn compagnon Marieke Hillen de nodige uitdagingen overwinnen. Luister zelf maar naar het enerverende verhaal van Floris in onze achtste aflevering van de podcast Rotterdamse Aanpakkers. Vanaf vandaag kun je het hele interview beluisteren via jouw favoriete podcast-app, zoals Spotify en Apple Podcasts.

Floris is van oorsprong architect en heeft daarnaast negentien jaar ontwikkelingswerk in India op zijn CV staan. Daar heeft hij geleerd dat je met beperkte middelen en veel menskracht bijzondere dingen kunt bereiken. Met dat principe in zijn rugzak liet hij het Wijkpaleis – dat in 2008 begon als bewonersinitiatief Singeldingen – samen met zijn compagnon Marieke Hillen en veel wijkgenoten uitgroeien tot een fantastische plek voor de buurt.

Samen leren, maken, ontmoeten, ondernemen

In het Wijkpaleis, gevestigd aan de Claes de Vrieselaan 72, komen buurtbewoners samen om te leren, te maken, te ontmoeten en te ondernemen. Samen met onder andere paleiskok Fatma, die doordeweeks de aanschuifmaaltijden in de ‘dorpszaal’ organiseert, zorgt hij ervoor dat iedereen die binnenloopt bij het Wijkpaleis het kan maken in het leven én zich thuisvoelt.

Enerverende reis

Ogenschijnlijk lijkt dit een makkelijk succesverhaal, maar de weg om hier te komen, was voor Floris en Marieke zeker niet geplaveid. Zo hebben zij samen met de buurt het pand via crowdlending gekocht. Dat werd een enerverende reis waar Floris in de podcast uitgebreid over vertelt. Alles wat Floris doet, doet hij met ontzettend veel aandacht, bevlogenheid en oprechtheid en dat hoor je zeker ook terug in ons gesprek.

Trots

Het is bewonderenswaardig wat hij en Marieke de afgelopen jaren hebben neergezet met het Wijkpaleis: een bewonersinitiatief laten uitgroeien tot een gezonde wijkonderneming. Veel steden willen en kunnen hiervan leren. De telefoon staat dan ook niet stil. Allemaal mensen die iets willen weten over hoe ze het Wijkpaleis op poten hebben gezet en uitgebouwd. Dat is iets waar hij en Marieke, en de buurt, ontzettend trots op mogen zijn! Luister zelf maar!

Waar te beluisteren?

Met deze podcast wil Esther Janssen kleurrijke Rotterdammers portretteren en aan de tand voelen. Rotterdamse Aanpakkers helpen de stad vooruit, geven betekenis en hebben bovenal karakter. De podcast wordt met ondersteuning van Maaike Schets gemaakt. In principe wordt iedere eerste vrijdag van de maand een nieuwe aflevering online gezet. Je kunt dezen beluisteren via  Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts. Maar ook via deze link op Springcast:
Rotterdamse Aanpakkers is ook te volgen via Instagram-account
@rotterdamse_aanpakkers.

We kijken naar de verre en de nabije toekomst. Een kortetermijnplan ligt er bijvoorbeeld voor de houtwerkplaats achter op ons terrein. Zo worden 150 meter verderop drie panden gesloopt, vanwege een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Om die niet te laten afgaan, gaan de slopers voorzichtig te werk, en komt het hout er zo goed als ongeschonden uit. Dat levert prima balken en vloerdelen op. Daar gaan wij een prachtige houtwerkplaats voor de buurt van bouwen”,
zegt Floris van Gennep, mede-initiatiefnemer van het Wijkpaleis.

Ken jij nog een echte Rotterdamse Aanpakker? Laat het ons weten.


Ik weet wel iemand!

Wil je dit nieuws delen?

Meer nieuws >>