De Rotterdamse Kernwaarden Top 010

Wie of wat is Typisch Rotterdams?

‘010 isn’t just a code’. Nee, dat blijkt, want ‘Rotterdam is een van de hipste steden op aarde’, schreef Trouw vorige week. En volgens de Rough Guide en New York Times is Rotjeknor zelfs een van de tien cities die je in 2014 bezocht moet hebben. Hoezo dan? Nou, vanwege de restaurants, de architectuur en de heropening van de Kunsthal. En in het nog te verschijnen boek ‘Het Beste van Nederland’ voert de havenstad volgens de Havenloods zelfs de lijstjes aan. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook ikzelf draag bewust de code 010 uit in mijn Rotterdamse PR Bureau en ga ik prat op ‘onze Rotterdamse aanpak’.

Wat is typisch voor Rotterdammers?

Maar wat maakt nu dat ‘010 isn’t just a code’? Dat zit ‘m zeker in de architectuur, maar dat komt wat mij betreft vooral door de inwoners. Die drukken het grootste stempel op de identiteit van onze stad. Wij Rotterdammers hebben nu eenmaal een bepaalde manier van doen en omgaan met elkaar. En dat is zeker niet kil en hard, zoals Trouw beweerde. Hoe zijn die Rotterdammers dan? Hoe zit hun DNA in elkaar? Wat is typisch voor Rotterdammers? Wat zijn hun kernwaarden? En waarom wil ik dat eigenlijk weten, vraag je je misschien af? Welnu, op deze site zal ik de komende tijd regelmatig Rotterdamse bedrijven, producten of diensten, personen of gebouwen toetsen aan dé Rotterdamse Kernwaarden Top 010 die het predikaat ‘Typisch Rotterdams’ ook echt verdienen.

Dé Rotterdamse Kernwaarden Top 010


Een goede plek om achter het DNA van Rotterdam te komen, is de expositie Echte Rotterdammers in Las Palmas. Hier ervaar je de oorsprong van typisch Rotterdams gedrag, uiterlijk, werk, taal, eten, geloof en vermaak. Om dat typisch Rotterdamse te kunnen benoemen, heeft Museum Rotterdam aan honderden Rotterdammers de prikkelende vraag gesteld ‘Echte Rotterdammer wie denk je wel dat je bent?’. Bekijk hier op de Facebook-pagina het resultaat. Destilleer je uit al deze antwoorden de belangrijkste kernwaarden van Rotterdam, dan staat het typisch Rotterdamse volgens Museum Rotterdam voor ‘(01) rauw, (02) echt, (03) direct, (04) eerlijk, (05) trouw, (06) modern en (07) hardwerkend en (08) bijna alle Rotterdammers hebben hun wortels buiten de stad’. Ook de gemeente doet hier een duit in het zakje met ‘Rotterdam is de stad van durven, doen en aanpakken. Dat zit Rotterdammers in het bloed en dat is de Rotterdamse aanpak’. ‘(09)Durven’ en ‘(010)Rotterdamse aanpak’ voeg ik toe aan het rijtje kernwaarden van Museum Rotterdam.

Waar staan de kernwaarden voor?

De volgende stap is nu deze tien kernwaarden beter te duiden. Dit doe ik aan de hand van de letterlijke betekenissen ervan in het Koenen Handwoordenboek.

 1. Rauw
  Er staan meerdere betekenissen in mijn Koenen Handwoordenboek, maar met het typisch Rotterdamse rauw meen ik dat ‘grof, hard en daardoor wel eens onaangenaam’ de lading dekt. En ja, dat is heel herkenbaar. Rotterdammers kunnen soms grof en wat hard uit de hoek komen. Sowieso wordt er veel gevloekt, gelet op hoe wij Rotterdammers in de film de Marathon worden neergezet.

 2. Echt
  Het echt van typisch Rotterdams zit ‘m in ‘werkelijk, karakteristiek en oprecht’. Rotterdammers hebben geen pretenties om zich beter voor te doen. Wie dat wel doet, kan zogezegd een knal voor zijn kop krijgen.

 3. Direct
  De Rotterdamse directheid sluit het beste aan op ‘zonder uitstel en onmiddellijk’. Ofwel: recht voor z’n raap, het hart op de tong hebben. Ook ik zeg waar het op staat. Gelukkig komt het er tegenwoordig iets vriendelijker en genuanceerder uit.

 4. Eerlijk
  Eerlijk staat voor ‘openhartig’. Dit hangt wat mij betreft samen met de Rotterdamse directheid.

 5. Trouw
  Trouw kent twee betekenissen: (1) standvastig en vasthoudend en (2) plichtsbetrachting. Allebei gaan op voor de echte Rotterdammer. Kijk maar naar de hondstrouwe supporters van Feyenoord en Sparta. Ook komen we altijd onze plichten na.

 6. Modern
  Modern sluit het beste aan op nieuwerwets. Niet alleen door de alom geprezen architectuur, maar ook doordat wij Rotterdammers alles geloven, zegt Museum Rotterdam.

 7. Hardwerkend
  Geen aparte betekenis voor hardwerkend in het woordenboek. Maar de expositie Echte Rotterdammers biedt uitkomst. De identiteit van Rotterdam als werkstad is diep geworteld. ‘Handen uit de mouwen steken’ en ‘niet lullen, maar poetsen’ onderschrijven deze arbeidersmentaliteit. Rotterdam is groot geworden met hard werken.

 8. Externe roots
  Inmiddels telt Rotterdam meer dan 170 nationaliteiten, tel daarbij onze wereldhaven op en de vele multinationals en dan krijg je die mix aan culturen en afkomst. Voor mijzelf gelden die externe roots niet. Ik kom uit een ontzettend Rotterdamse ondernemersfamilie.

 9. Durven
  Durven betekent de moed hebben, staat in Koenen. Die durf herken ik. Zo’n kleine tien jaar geleden voerde de Gemeente Rotterdam de voor mij beste slogan tot nu toe: ‘Rotterdam durft!’.

 10. Rotterdamse aanpak
  Niets in het woordenboek. Bij de expositie des te meer. ‘Rotterdam wordt gemaakt door de Rotterdammers. Veel Rotterdammers zetten zich in om hun stad beter te maken. Met Rotterdammers kun je in ieder geval iets voor elkaar krijgen.’ Niet voor niets gebruik ik zakelijk de slogan ‘Onze Rotterdamse aanpak werkt!’ Want dat onderscheidt ons van anderen.

 

Kortom, deze Rotterdamse Kernwaarden Top 010 is maatgevend. Rotterdamse producten, diensten, mensen, objecten, kunstwerken en gebouwen kan ik nu met elkaar vergelijken en degene met de meeste waarde(n) krijgt het predikaat Typisch Rotterdams opgeplakt. Volgende keer start ik hier met de Rotterdamse koffies. Giraffe, Man met Bril, Santas of Ketelbinkie; welke is nu echt Typisch Rotterdams?…

De gepubliceerde foto’s zijn afkomstig van de Facebook-pagina Museum Rotterdam, zie hier.

Wil je dit blog delen?