Dit zijn de winnaars van de wedstrijd ‘Het mooiste zwempak van Hoek van Holland’

Rotterdam, 2 oktober 2023 – Tijdens een feestelijke bijeenkomst zijn op vrijdag 29 september de winnaars bekend gemaakt van de wedstrijd ‘Het mooiste zwempak van Hoek van Holland’. Naast het oordeel van een deskundige jury hebben ook meer dan honderd mensen hun stem uitgebracht.

Links: Ingrid Blok met haar dochter. Naast haar Ilona van Jaarsveld [Foto: Marijke Gips].

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Breiwerk in de Branding’, waarbij historische Rotterdamse zwemkleding uit de collectie van Museum Rotterdam werd getoond, werd de wedstrijd ‘Het mooiste zwempak van Hoek van Holland’ georganiseerd. Hiervoor werden de bewoners van De Hoek opgeroepen hun zelfgemaakte zwemkleding naar Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’ te brengen, waarna een deskundige jury zich boog over ‘Het mooiste zwempak’. Ook het publiek kon zijn stem uitbrengen. En de winnaars zijn nu bekend!

En de winnaar is …

De jury, bestaande uit Mayke Groffen (senior conservator Museum Rotterdam) en Nicole van Dijk (directeur Stichting Wijkcollectie), gaven de eerste prijs voor ‘Het mooiste zwempak’ aan Ingrid Blok. Voor haar badpak gebruikte Ingrid Rotterdams schapenwol en werkte zij met een oud breipatroon, afkomstig uit de collectie van Museum Rotterdam. De jury heeft de draagbaarheid van de inzendingen meegewogen in haar eindoordeel. Nicole: “Het badpak van Ingrid verbindt het historische met het hedendaagse, en Hoek van Holland met Rotterdam.”

Tweede en derde juryprijs

De zalmkleurige gehaakte katoenen bikini van Ellie van Wijnen won de tweede prijs. De jury prees vooral de kleur en styling van Ellies bikini. Ook bij deze inzending was een bijzondere dimensie gegeven aan de draagbaarheid. “Tijdens haar herstel van borstkanker is Ellie begonnen met het maken van bikinitopjes met een speciale pasvorm. Het topje is gemaakt van gescheiden helften en extra breed”, legt Nicole uit. Door de bijzondere en eigenzinnige interpretatie van de wedstrijdopdracht beloonde de jury het roodbronzen beeld van Helga Knoll met de derde prijs. Helga’s beeld gemaakt van chamotte klei droeg een van bikini gehaakt van sokkenwol.

Publieksprijzen

Ook het publiek kon zijn stem uitbrengen. Na meer dan honderd stemmen kwam de gehaakte bikini van Ilona van Jaarsveld als publiekswinnaar uit de bus. Voor haar ontwerp koos Ilona voor granny squares haakpatronen en zeemeerminnen, waar haar dochter zo van houdt. Als verwijzing naar haar Italiaanse roots noemde Ilona haar inzending ‘La sirena’: het Italiaanse woord voor zeemeermin. De tweede publieksprijs ging naar Aafke Schoonhoven. Aafke kwam tot haar inzending door een handgemaakt muisje dat zij van haar vriendin Hannie kreeg. De muis draagt een gebreide bikini van mohair wol en is door Aafke gedoopt tot ‘zeemuis’. Ingrid Blok, winnaar van de juryprijs, kreeg van het publiek de derde prijs.

Gezelligheid op z’n Hoeks

Tijdens de gezellige middag in Hoekse sfeer zong het publiek mee met bekende klassiekers, gespeeld door accordeonist Daniel Sieczkowski. Alle inzendingen werden met veel interesse bekeken, met aandacht voor elkaars achtergrondverhaal. Uiteraard werd ook de liefde voor handwerken onderling gedeeld en werden ervaringen, tips en tricks uitgewisseld.

De expositie ‘Breiwerk in de Branding’ werd mede mogelijk gemaakt door Huis van de Wijk De Hoekstee, Museum Rotterdam, Welzijn op de Hoek, DeltaPORT Donatiefonds, VSB Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Mondriaan Fonds, VriendenLoterij Fonds en gemeente Rotterdam.

Publicaties

Nieuwsgierig geworden? Kom langs voor een bakkie Pleur en dan hebben we het erover.

Wil je dit persbericht delen?