Bijzondere fototentoonstelling in Maastunnel zet Rotterdamse vrouwen vanaf 10 november in de schijnwerpers

Fotograaf Marie Cecile Thijs brengt negen vrouwen van Echt Rotterdams Erfgoed in beeld

Rotterdam, 3 november 2023 – Langs de roltrappen naar de historische fiets- en looptunnel onder de Rotterdamse Maas is vanaf 10 november een bijzondere fototentoonstelling te zien. In samenwerking met Stichting Wijkcollectie en Museum Rotterdam brengt fotograaf Marie Cecile Thijs negen vrouwen van Echt Rotterdams Erfgoed in beeld , samen met een object uit de historische collectie van Museum Rotterdam. De foto’s hangen de komende maanden aan beide zijden van de roltrappen in de Maastunnel. De tentoonstelling wordt geopend door stadsdichter Elfie Tromp . 


In Rotterdam zetten talloze vrouwen zich elke dag in voor de stad en haar bewoners. Samen schrijven zij de geschiedenis van Rotterdam. Met meer dan honderd anderen maken zij zo deel uit van Echt Rotterdams Erfgoed waar hun verhalen worden verteld en bewaard. De negen vrouwen die door de Rotterdamse Marie Cecile Thijs zijn vastgelegd staan aan één zijde van de roltrappen op de foto met historische objecten uit het depot van Museum Rotterdam, waardoor de toekomst oog in oog staat met het verleden. Aan de andere kant van de roltrappen zie je de vrouwen met hun initiatief waardoor zij z ijn opgenomen in Echt Rotterdams Erfgoed.

Fototentoonstelling Maastunnel toont Rotterdamse vrouwen

Oproep aan vrouwen

Nicole van Dijk, directeur en medeoprichter van Stichting Wijkcollectie: “Het is van alle tijden dat vrouwen minder zichtbaar zijn in het publieke debat en in kunst- of erfgoed collecties. Zodra vrouwen aandacht krijgen voor wat ze doen, cijferen zij zichzelf vaak weg. Dus dit is ook een oproep aan vrouwen om zich te profileren en letterlijk plek in te nemen. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor weer andere vrouwen en schrijven zij samen mee aan de geschiedenis van de stad.” 

Het verhaal van Joyce

Op bijgaande foto staat Joyce de Lima, die onderdeel uitmaakt van Echt Rotterdams Erfgoed. In Zuidwijk runt zij Speeltuinvereniging Jeugdveld: de leukste speeltuin van de wijk waar de deur altijd openstaat, juist voor gezinnen met een smalle beurs. Ondanks de gemoedelijke en sociale sfeer, kent Zuidwijk ook armoede en eenzaamheid. Daar speelt Joyce op in. „Met ouderen doen we leuke uitstapjes, of ze komen hier gezellig kletsen. De entree voor de speeltuin is voor kinderen maar twintig cent, maar sommige kinderen hebben dat niet eens. Dan knijpen wij een oogje dicht.” Joyce helpt ook gezinnen in de wijk die het niet breed hebben. „Op zondag verkoop ik zelfgemaakt brood. Als er brood over is geef ik het weg aan mensen die het echt nodig hebben.”

Lees hier het volledige verhaal van Joyce en andere Rotterdamse vrouwen

Vrouwen van de stad: laat je horen!

Elk jaar worden er vijf Rotterdammers en hun initiatieven toegevoegd aan de collectie van Echt Rotterdams Erfgoed. Tegelijk met de fototentoonstelling worden daarom vrouwen die zich inzetten voor Rotterdam opgeroepen om zich te melden. Stichting Wijkcollectie vindt het belangrijk dat meer vrouwen deel uit gaan maken van de collectie, waardoor hun initiatieven worden geborgd.

Publicaties

Fototentoonstelling Maastunnel toont Rotterdamse vrouwen

Wil je dit persbericht delen?