Interview met webbouwer en SEO-specialist Luis Semedo

“In 010 zijn vooral mensen nodig met open houding en open mind”

Enkele Rotterdamse vragen, cq. vragen in én over Rotterdam voorgelegd aan de Kaapverdiaan Luis Semedo (1975) met Rotterdamse inborst en webbouwer en SEO-specialist bij zijn bedrijf 7strel – WebnDesign.

Wat doe je?

“Sinds eind 2012 heb ik mijn bedrijf 7strel – WebnDesign en help ik ondernemers met vraagstukken over websites, SEO en online marketing. Mijn aanpak voorziet er in om hen volledig te ontzorgen, zodat zij zich op hun core business kunnen richten. Ik werk in opdracht van organisaties en overheid, maar richt me vooral op kleine ondernemers, zoals Petra Jongmans Sieraden Ontwerper uit Historisch Delfshaven, maar ook het Consulaat Generaal van Cabo Verde op de Baan 6. Verder ben ik vader van Larissa en Rafael.”

Waarom deze business?

“Ik was altijd al met computers bezig. Toen ik er eentje kocht, volgde ik direct een cursus om de basisvaardigheden te leren. Kort daarna volgde ik een opleiding om anderen hierin les te geven. Kennis overbrengen vind ik leuk. Daarnaast vind ik het belangrijk om me te blijven ontwikkelen en de trends over internet en mijn vak te blijven volgen.”

Wat betekent je bedrijfsnaam 7strel?

“Mijn bedrijfsnaam komt voort uit de Portugese uitdrukking ‘cinco estrelas’ wat ‘vijf sterren’ of ‘tiptop’ in het Nederlands betekent. Ik had destijds een modem gekocht en wilde met een paar vrienden voor het eerst het internet op. Een spannende moment. Bij het aanmaken van mijn eerste e-mailaccount had ik een gebruikersnaam nodig. Met elkaar bedachten we de naam ‘setestrelas’ dat later dus ook mijn bedrijfsnaam 7Strel werd.”

Waar ben je geboren / opgegroeid?

Ik ben geboren en getogen in de Portugese hoofd- en havenstad Lissabon. Mijn ouders komen uit Cabo Verde (Kaapverdië) en zijn in de jaren zeventig naar Portugal geëmigreerd. Zo’n vijftien jaar geleden zagen ze meer kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt. De keuze voor Rotterdam was snel gemaakt, omdat hier veel familie en bekenden van ons wonen. Tijdens een korte vakantie hier waren we verkocht. Sindsdien woon ik Rotterdam-Delfshaven. Eerst negen jaar aan de Essenburgstraat. Daarna vier jaar aan de Schonebergerweg en nu woon ik alweer bijna twee jaar in het Historisch Delfshaven.”

Wat herinner je je nog van deze buurt uit die tijd?

“Ik vond het een rustige omgeving en een gezellige buurt door de vele gezinnen die er woonden. Iedereen kende elkaar. Met name de Heemraadssingel, dat vond ik altijd een hele mooie plek in de stad. In de zomer kon je er lekker wandelen en in de winter –met een beetje geluk- genieten van het ijs op de Singel. En eigenlijk kun je dat er nog steeds.”

Wat vind je nu van jouw buurt in vergelijking tot vroeger?

“De buurt is naar mijn idee niet veel veranderd. Het is er nog steeds rustig en er wonen ook nog veel gezinnen. Nog steeds gezellig dus!”

Hoe vind je de stad Rotterdam nu in vergelijking tot vroeger?

“Rotterdam is een stad die continu aan het veranderen is. Zo is er is de laatste jaren veel gebouwd in en rondom de stad. Het is niet meer de havenstad die zich alleen profileert als de stad van hard werkende mensen, maar ook die van wonen, werken en plezier. Wat ik merk, en ook kan vergelijken met vroeger, is de snelheid waarmee de stad zich heeft ontwikkeld. Er gebeurt nu zo veel dat je het gevoel hebt dat je steeds van alles mist! Het is een stad geworden die nu meer kan bieden en kan laten zien dan alleen de haven. En dat is zeker gelukt!”

Hoe komt jouw Rotterdamse inborst tot uiting in de aanpak van je werk?

Hmm, lastige vraag. Ik ben natuurlijk geen ‘echte’ Rotterdammer, maar ik voel me er inmiddels na vijftien jaar wel een. Door in Rotterdam te wonen, werken en ondernemen ben ik me steeds meer gaan identificeren met de mentaliteit van de Maasstad. Ik probeer daarin wel mezelf te zijn. Gelukkig hou ik ook van snel denken, snel uitvoeren en snel resultaten zien. Ik ben het liefst constant in beweging. Bij de aanpak en het uitvoeren van mijn werk probeer ik het beste van de twee culturen te combineren. Daarvan zou je kunnen zeggen dat dat mijn Rotterdamse inborst is.”

Geef daar eens een typisch voorbeeld van?

“Onlangs moest ik een website maken voor Beleef Historisch Delfshaven voor de Open Monumentendag. Van aanvraag tot eerste afspraak en uitvoering had ik slechts twee dagen de tijd. Ik ben ter plekke met de content van de klant aan de slag gegaan en binnen een dag was de klus geklaard. Snel denken, snel uitvoeren en snel resultaten zien. Dat voelt zo fijn.”

Hoe zou jij ‘de Rotterdamse aanpak’ willen omschrijven?

“Als ‘niet-lullen-maar-poetsen’ en ‘de handen uit de mouwen steken’. Helaas zie ik dat niet altijd in Rotterdam terug, met name niet bij grote organisaties die doorgaans een hiërarchische structuur hebben. Moet er iets worden besloten, dan heb je meestal te maken met een manager die waarschijnlijk ook weer een manager heeft. En ga zo maar door. Dus je bent ver weg van de persoon die uiteindelijk de beslissingen moet nemen. Dat maakt het besluitvormingstraject langzaam en stroperig. Steeds weer moet je je verhaal toelichten en de andere manager overtuigen. Ik hou juist van korte lijnen en snelle klappen maken. Daarom werk ik liever met een kleine groep mensen, zodat je elkaar gemakkelijk kan stimuleren en direct de schouders eronder kan zetten.”

Wie laten deze Rotterdamse aanpak volgens jou goed zien?

“De Kaapverdianen. Je komt ze overal in de wereld tegen. Zeker in de scheepvaart staan zij bekend als hardwerkende mensen die ‘niet-lullen-maar-poetsen’. Naast dat de Kaapverdianen zich overal ter wereld inzetten voor hun nieuwe woonplaats, zoals ik nu in Rotterdam, zetten zij zich ook in voor het verbeteren van het Cabo Verde (Kaapverdië). Dat doen ze onder andere door te investeren in het land, geld naar familie te sturen en inzamelingsacties op te zetten. Maar ook onze cultuur draagt direct, of indirect, bij aan de zichtbaarheid van Cabo Verde in de wereld. Denk hierbij aan de muziek van de Rotterdamse zouk-zangeres Suzanna Lubrano die de Kora Award won voor beste zangeres van Afrika. Of Cesária Évora, bekend doordat ze meestal zonder schoenen optrad. Wist je trouwens dat ‘wij’ al vanaf het begin betrokken waren bij het Zomercarnaval en dat het Heemraadsplein een Kaapverdiaanse naam heeft?”

Hoe vind je dat Wij in/van 010 idealiter met elkaar (zouden moeten) omgaan?

“Men kijk in 010 nog te vaak naar de verschillen, tussen bevolkingsgroepen, in plaats van naar de overeenkomsten. Vooral naar wat men denkt dat er niet is in plaats van naar wat er wel is. Een kenmerk van een groep geldt niet automatisch voor elk individu. We zijn tenslotte allemaal mens. Ik denk dat als we elkaar meer zouden vertrouwen, meer zouden gunnen en meer met elkaar zouden samenwerken, dat we dan meer leuke projecten en ideeën zouden zien opbloeien in Rotterdam. De mensen vormen de stad. In een open stad als Rotterdam hebben we vooral mensen nodig met een open houding en open mind.”

Wil je dit blog delen?