Maasstroompjes langs de Rotterdamse meetlat

Langs De Rotterdamse Meetlat:

Maasstroompjes

Vind je het wat of is het niet te nassen? Menig Rotterdammer hoort deze uitspraken met enige regelmaat door de straten van onze Maasstad galmen. Wijvan010 onderzoekt de komende maanden échte Rotterdamse producten en diensten. Van Rotterdamse kaas tot Rotterdamse snoepjes en van de snoepjes door naar de koekjes; lekker om te eten en leuk om te krijgen. Wat maakt hen nou zo Rotterdams en valt dit te meten aan onze Rotterdamse meetlat – rauw, echt, trouw, eerlijk, modern en hardwerkend – ? Wij nemen jullie mee en trappen af met het Rotterdamse koekje, Maasstroompjes.

Na de Eerste Wereldoorlog, vlak voor de komst van de Tweede Wereldoorlog en volop in de crisistijd organiseerden de Rotterdamse banketbakkers een bakkerswedstrijd. Samen met de plaatselijke VVV werd een organisatie op touw gezet om een nieuwe lokale specialiteit te ontwikkelen om nationale en internationale toerismestromen te bevorderen. Doorpakken dus; prima PR-stunt vindt Wijvan010!

Maasstroompje en zijn finale

Op 13 juni 1934 werd in het Hollandsche Hotel aan de Korte Hoogstraat de finale georganiseerd. Koekjes als Kralinger Houtjes, Erasmiaantjes, Rotterdamse Bliksems, Piet Heintjes, Grasmaantjes passeerden allemaal de monden van de jury. Leuk om te weten, de jury beoordeelde de lekkernijen op gewicht, gemakkelijke verpakking en eenvoud. Ha, normaal doen nou. Lekker Rotterdams dus, vindt Wijvan010. Laat de Maasstroompjes nou net aan deze Rotterdamse criteria voldoen; een eenvoudig, langwerpig koekje van boterdeeg dat met frangipane was gespoten, werd in een bijpassend trommeltje verpakt, en stak daardoor met kop en schouder boven de rest uit. Dankzij de oorlog raakte het koekje in de vergetelheid, maar de slimme kleindochter van banketbakker Slob bracht in 2013 het koekje naar origineel recept weer op de markt.

Maasstroompje en zijn kernwaarden

Ok, laten we het geheel tot zover eens samenvatten en de feiten erbij pakken. Het koekje is ontstaan in een wedstrijd die georganiseerd werd om Rotterdam weer op de kaart te zetten. Oftewel; niet lullen maar poetsen, hard werken dan komen we er vanzelf weer bovenop. Daarnaast is het koekje van origine Rotterdams wat we kunnen terugzien in het recept en de bijbehorende presentatie; eenvoud en geen poespas. Oftewel; what you see is what you get, dit is echt en eerlijk. Bedenk tot slot dat het Rotterdamse koekje is ontstaan in crisistijd – burgers hadden geen rooie cent – en dat Rotterdammers nooit bij de pakken neer gaan zitten; modern toch?

Typisch Rotterdams

Laten we dus maar eerlijk zijn; Maasstroompjes zijn zo Rotterdams als het maar zijn kan. Wijvan010 heeft Maasstroompjes langs de Rotterdamse meetlat gelegd en komt tot de conclusie dat het koekje aan vijf van de zes waardes voldoet; echt, trouw, eerlijk, modern en hardwerkend…Maar, als we heel eerlijk zijn, moeten we in dit geval de meetlat ietsjes nuanceren en een optimale score van vijf uit vijf hanteren…Het valt namelijk vast niet in de smaak als we op dit koekje de Rotterdamse waarde ‘rauw’ toepassen. Hoe dan ook; wij nemen er nog een paar – lekker bij ons bakkie pleur. Kom er eens eentje bij ons proeven aan de Goudsesingel 102!


Wil je dit blog delen?