Na de Eerste Wereldoorlog, vlak voor de komst van de Tweede Wereldoorlog en volop in de crisistijd organiseerden de Rotterdamse banketbakkers een bakkerswedstrijd. Samen met de plaatselijke VVV werd een organisatie op touw gezet om een nieuwe lokale specialiteit te ontwikkelen om nationale en internationale toerismestromen te bevorderen. Doorpakken dus; prima PR-stunt vindt Wijvan010!
Op 13 juni 1934 werd in het Hollandsche Hotel aan de Korte Hoogstraat de finale georganiseerd. Koekjes als Kralinger Houtjes, Erasmiaantjes, Rotterdamse Bliksems, Piet Heintjes, Grasmaantjes passeerden allemaal de monden van de jury. Leuk om te weten, de jury beoordeelde de lekkernijen op gewicht, gemakkelijke verpakking en eenvoud. Ha, normaal doen nou. Lekker Rotterdams dus, vindt Wijvan010. Laat de Maasstroompjes nou net aan deze Rotterdamse criteria voldoen; een eenvoudig, langwerpig koekje van boterdeeg dat met frangipane was gespoten, werd in een bijpassend trommeltje verpakt, en stak daardoor met kop en schouder boven de rest uit. Dankzij de oorlog raakte het koekje in de vergetelheid, maar de slimme kleindochter van banketbakker Slob bracht in 2013 het koekje naar origineel recept weer op de markt.
Ok, laten we het geheel tot zover eens samenvatten en de feiten erbij pakken. Het koekje is ontstaan in een wedstrijd die georganiseerd werd om Rotterdam weer op de kaart te zetten. Oftewel; niet lullen maar poetsen, hard werken dan komen we er vanzelf weer bovenop. Daarnaast is het koekje van origine Rotterdams wat we kunnen terugzien in het recept en de bijbehorende presentatie; eenvoud en geen poespas. Oftewel; what you see is what you get, dit is echt en eerlijk. Bedenk tot slot dat het Rotterdamse koekje is ontstaan in crisistijd – burgers hadden geen rooie cent – en dat Rotterdammers nooit bij de pakken neer gaan zitten; modern toch?
Laten we dus maar eerlijk zijn; Maasstroompjes zijn zo Rotterdams als het maar zijn kan. Wijvan010 heeft Maasstroompjes langs de Rotterdamse meetlat gelegd en komt tot de conclusie dat het koekje aan vijf van de zes waardes voldoet; echt, trouw, eerlijk, modern en hardwerkend…Maar, als we heel eerlijk zijn, moeten we in dit geval de meetlat ietsjes nuanceren en een optimale score van vijf uit vijf hanteren…Het valt namelijk vast niet in de smaak als we op dit koekje de Rotterdamse waarde ‘rauw’ toepassen. Hoe dan ook; wij nemen er nog een paar – lekker bij ons bakkie pleur. Kom er eens eentje bij ons proeven aan de Goudsesingel 102!
Wijvan010
Het Industriegebouw
Goudsesingel 102
3011 KD Rotterdam
info@wijvan010.nl
Foto’s: Studio Bauman | Op alle beelden berust copyright Vormgeving: Renew Identity