MEEDENKEN OVER PROFIEL NIEUWE BURGEMEESTER

“Wie wordt de nieuwe mattie van ons Rotterdammers?”

Meedenken over het functieprofiel van de nieuwe burgemeester of beter nog burgermens van ‘mijn’ Rotterdam? Natuurlijk wil ik dat! Vandaar dat ik deze week aanschoof bij de dialoogbijeenkomst van Stichting Lokaal in Verhalenhuis Belvédère. Zo’n vijftig  Rotterdammers voelden zich net als ik geroepen om onder leiding van presentatrice Leila Prnjavorac hun zegje te doen over wie na Ahmed Aboutaleb aan het roer komt. Een korte impressie.

De bijeenkomst wordt geopend door Judith Bokhove, raadslid voor GroenLinks, die in de voorbereidende commissie voor de nieuwe burgemeester zit. Zij licht de procedure toe. Vervolgens somt de ex-wethouder de gewenste competenties op: integer, betrouwbaar, standvastig en verbindend voor alle Rotterdammers. De output van deze avond brengt ze in bij de voorbereidende commissie. Vanavond is het dus aan ons, mensen in de zaal, de schone taak om het profiel meer body te geven. Hierbij geholpen door vier gasten op het podium: Chris Aalberts (politicoloog en journalist), Louey Zerourou (eerste kinderburgemeester van Rotterdam), Thys Boer (voorzitter N8W8, beoogd nachtburgemeester van Rotterdam) en Chaimae Fadis (jongerenburgemeester van Rotterdam).

Profiel meer body geven

De bijeenkomst wordt geopend door Judith Bokhove, raadslid voor GroenLinks, die in de voorbereidende commissie voor de nieuwe burgemeester zit. Zij licht de procedure toe. Vervolgens somt de ex-wethouder de gewenste competenties op: integer, betrouwbaar, standvastig en verbindend voor alle Rotterdammers. De output van deze avond brengt ze in bij de voorbereidende commissie. Vanavond is het dus aan ons, mensen in de zaal, de schone taak om het profiel meer body te geven. Hierbij geholpen door de gasten op het podium (zie foto).

Foto v.l.n.r.: Leila Prnjavorac (spreker en presentatrice), Chris Aalberts (politicoloog en journalist), Judith Bokhove (raadslid GroenLinks), Louey Zerourou (eerste kinderburgemeester van Rotterdam), Chaimae Fadis (jongerenburgemeester van Rotterdam), Thys Boer (voorzitter N8W8, beoogd nachtburgemeester van Rotterdam).

Iemand zoals Arne Slot

Wat moet de nieuwe burgermens kennen en kunnen? Thys Boer trapt af: “Iemand die met de gewone mens kan meepraten en die vragen beantwoord. Toegankelijk en begrijpelijk voor Noord én Zuid. Iemand die alle jassen past en een losser regime heeft tegenover het nachtleven in de stad.” Iemand uit het publiek vult aan: “Eigenlijk iemand zoals Arne Slot; die de mensen op Zuid en Hillegersberg met elkaar kan verbinden.” Een man achterin noemt Ninny Duarte Lopes, voortrekker van de Toeslagenaffaire in Rotterdam. “Zij is Rotterdamse, van de inhoud, weet het te verwoorden en heeft een hart voor de samenleving.”

Iemand met lef

Louey Zerourou wil een burgemeester die met en niet over kinderen praat. “Die regelmatig met ons om de tafel zit, en we mogen meebeslissen.” Chris Aalberts vindt dat het een Rotterdammer moet zijn die iets betekend heeft voor de stad. Iemand in de zaal geeft aan dat de burgemeester niet politiek gekleurd hoeft te zijn: “Als je een groot bedrijf kunt besturen, maak je ook kans.” Nog een aanwezige vult aan dat het gaat om problemen in de stad kan (h)erkennen en aanpakken: “Iemand die lef heeft!”

Iemand die de geschiedenis kent

“Ook iemand die het verschil tussen arm en rijk oplost”, vindt een van de meedenkers. “Want we moeten oppassen dat we niet de schuldenstad van Nederland worden.” Verder moet de nieuwe burgervader iets doen aan de voorzieningen voor studenten, oog hebben voor de mentale gezondheid van jongeren en bovenal de geschiedenis van de stad kennen. “Want als je het verleden niet kent, kun je de toekomst niet bouwen.” Iemand vat het profiel samen: “Inclusiever, transgender, van buitenlandse komaf, dubbel paspoort, valt op eigen geslacht, internationale allure, Rotterdam in de wereld iets laten betekenen.”

Mensenmens

“Kortom, wie moet de burgermens worden?”, vraagt Leila Prnjavorac aan het publiek.  Allemaal zijn we het erover eens: een mensenmens.  Of, zoals Leila na de onthulling van de tekening zei: “Iemand die naast de ambtsketen een ketting met de letters burgermens kan omdoen. Want om een burgermens te zijn, moet je op aarde gezet zijn; dat moet je voelen.”
Juist dat gevoel is waar het om gaat!

Ook meedenken? Het kan nog. Tot maandag 2 april kun je als Rotterdammert via een vragenlijst op rotterdam.nl je input op het profiel geven. Zodra het functieprofiel gereed is, mag ‘iedereen’ die dat wil daarop solliciteren (mits tussen de 18 en 64 jaar). De commissaris van de Koning in Zuid-Holland maakt een eerste selectie uit de brieven. Daarna schuiven de fractievoorzitters van alle politieke partijen aan voor gesprekken met de potentiële kandidaten. Uiteindelijk kiest en beslist de gemeenteraad. Meer info, klik hier.

Nieuwsgierig? Kom eens langs bij ons op kantoor. Plan vooraf wel een afspraak in.

Wil je dit nieuws delen?