Mijn liefde voor 010

Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en heb zelfs nog nooit in een andere stad gewoond. Behalve toen ik een jaar op wereldreis was en Rotterdam als meeste van alles en iedereen miste. Mijn trots op en liefde voor de stad Rotterdam gaat ver. Zo ver dus dat ik Stadsambassadeur van Rotterdam ben en mijn bedrijf er zelfs naar heb vernoemd. Maar waarop is die liefde gebaseerd? Hieronder mijn liefde voor 010 in acht punten samengevat in de hoop dat ik jou hiermee kan inspireren.

1. Born & Raised in 010

Mijn liefde voor Rotterdam is onder meer verbonden aan mijn geboorteplek op de Kleiweg in Rotterdam-Noord waar ik tot mijn negentiende verjaardag heb gewoond. Na schooltijd werken in het tuincentrum van mijn ouders. Met de hond wandelen langs de Bergse Plas. Naar de middelbare school in Schiebroek. Sporten op de Abeelweg. Mijn eerste liefde in Ommoord. Gewoon mijn roots, inclusief vrienden en familie, een fijne plek om te blijven herinneren. Tegenwoordig bezoek ik weer regelmatig het Kleiwegkwartier voor de bijeenkomsten van Dam, de alternatieve munt van Rotterdam en de netwerkontbijten van ZZPRO.

2. Mentaliteit

Ik hou van de Rotterdamse mentaliteit. Iemand direct laten weten hoe de vork in de steel zit. Er geen doekjes om winden. Geen verborgen agenda. Die combinatie van directheid en openheid van zaken geven, is niet altijd even tactisch en zakelijk misschien weleens onhandig, maar je weet dan wel wat je aan de ander hebt. Ook zijn Rotterdammers goed in iets neerzetten, zonder al te veel opsmuk. Met die aanpak voel ik me het meest verbonden en kom ik ook het meest tot mijn recht. Past die mentaliteit ook bij jouw bedrijf of opdracht, neem dan contact met me op.

3. Rotterdammert

“Ik ben een Rotterdammert” en spreek dit het liefst uit, zoals het hier hoort: met een natte T, een rollende R en nadruk op de ‘dam’. Ik ben ook gek op die typische Rotterdamse uitdrukkingen waar soms een woordje straattaal tussen glipt. En natuurlijk de bijnamen voor alles en iedereen. Mike Boddé heeft hier de herkenbare sketch “De Rotterdammert” over gemaakt.

4. Rotterdam Festivalstad


Ieder jaar neem ik alle festivals in de stad over in mijn agenda; van groot tot klein, en mis daardoor weinig. Vaste prik zijn het IFFR, de Zomerzondagen in het park bij de Euromast, Zomercarnaval en het North Sea Jazz festival. Sinds dit jaar komen daar Noord Bruist en Duizel in het Park bij. Het bewijst dat 010 bruist! Kijk zelf maar.

5. Verborgen plekken

Vaak heb ik te horen gekregen dat Rotterdam geen (oud) centrum heeft of dat alles zo ver uit elkaar ligt. Ik kan dit alleen maar beamen. Ik draai die kritiek alleen om. Rotterdam kent vele verborgen plekken die je ontdekt moet hebben. Niet alleen de Markthal, Kop van Zuid of Witte de Withstraat, maar ga ook eens naar het Oude Noorden of Katendrecht. Kijk zelf anders vanuit een ander perspectief naar Rotterdam in de veelbesproken film die fotograaf Ed van Vuren onlangs met een drone maakte, klik hier.

6. Dudok’s appeltaart

Af en toe snak ik enorm naar een stuk fameuze Dudok’s appeltaart. Daar komen nu ook de Ketelbinkie Koffie en Natte Thee bij. En niet te vergeten de Rotterdamse kaas, brood van Jordy’s Bakery, de Maasstroompjes en ons eigen lijfblad Gers! Stuk voor stuk producten ontsproten uit het hart van echte Rotterdammers. Heb je die eenmaal zelf geproefd, dan rijd je er graag een ‘stukkie’ voor om.

7. Hype

Ik wentel me met gepaste trots in de 010-hype die aan de gang is. Kreeg ik in de jaren negentig nog reacties van toen Amsterdamse collega’s als “wanneer kom je eens in een echte stad wonen” – en had ik daardoor de neiging om me steeds te verontschuldigen -, tegenwoordig buitelen de lovende kritieken over mijn stad over elkaar heen. Zo stonden we dit jaar in de top 10 van steden die je volgens de Rough Guide in 2014 gezien moet hebben en ook kregen we dezelfde aanbeveling van The New York Times. Daarnaast is Rotterdam weer de architectuurstad van Nederland. En onlangs zelfs uitgeroepen tot ‘European City of the Year 2015’. Mooie reactie van Martin van Waardenberg in gesprek met Pownews-verslaggever Rutger Castricum op deze Amerikaanse aanbevelingen; klik hier.

8. Skyline

Als ik over de Van Brienenoordbrug rijd en zie de imposante skyline van Rotterdam, dan bekruipt mij het overweldigende gevoel van een wereldstad. Vele Rotterdammers, en ook niet-Rotterdammers, delen die mening. Look-a-like steden als Berlijn of New York kunnen hier wat mij betreft niet tegenop, maar daar kom ik dan ook niet thuis.

Wil je dit blog delen?