Negende gast in podcast Rotterdamse Aanpakkers is ras-idealist Sander de Kramer

Over ‘kleinere’ projecten in Rotterdam tot het opzetten van humanitaire hulp in Sierra Leone

In deze negende aflevering van onze podcast Rotterdamse Aanpakkers is Sander de Kramer onze gast. Deze bevlogen Rotterdammer is journalist, columnist, presentator en oprichter van de Sunday Foundations die zich inzet voor kansarme kinderen in Sierra Leone. De intro begint met een opsomming van alles wat deze ras-idealist in zijn leven heeft gedaan. En dat is niet mis. Van ‘kleinere’ projecten in Rotterdam tot het opzetten van humanitaire hulp in Sierra Leone. Je gelooft bijna niet dat één man dit allemaal voor elkaar heeft gekregen. Al is hij niet voor niets begin dit jaar uitgeroepen tot meest positieve Nederlander. Vanaf vandaag kun je het hele interview beluisteren via jouw favoriete podcast-app of via de link hieronder.

Van jongs af aan was Krimpen aan den IJssel, waar Sander opgroeide, al te klein voor hem. Het enige wat hij wilde was met bus 98 – of rennend – naar die grote stad waar van alles gebeurde. Als kind van een zeer idealistische moeder, kon het bijna niet anders dan dat hij zichzelf ook zou inzetten tegen onrecht. Na studies als Nederlands, Rechten en Journalistiek te hebben geprobeerd, komt hij bij de Rotterdamse Straatkrant terecht. Een project dat alles waar hij voor staat samenvat: zorgen voor mensen die het slechter hebben – altijd op een positieve manier.

Lange lijst van projecten

 

De Rotterdamse Straatkrant is het begin van de lange lijst van projecten die hij opstart: hij wordt bondscoach van het eerste Nederlandse Daklozenteam, richt de Sunday Foundation op om kansarme kinderen die in diamantmijnen van Sierra Leone werken, te helpen, brengt twee winters op rij persoonlijk kachels naar Oekraïne, zorgt ervoor dat er een standbeeld komt voor De Reus van Rotterdam (Rigardus Rijnhout) en leeft zelfs een tijdje op straat om persoonlijk te ervaren hoe het is om dakloos te zijn. Daarnaast is hij columnist, schrijver, radiomaker en tv-presentator.

Het hoeft allemaal niet groots te zijn. Je kunt ook iets kleins doen voor de mensen om je heen.” Dat is wat hij mensen vooral wil meegeven, én dat is ook een boodschap die door hele aflevering heen te horen is. Luister zelf maar!

Waar te beluisteren?

Met deze podcast wil Esther Janssen kleurrijke Rotterdammers portretteren en aan de tand voelen. Rotterdamse Aanpakkers helpen de stad vooruit, geven betekenis en hebben bovenal karakter. De podcast wordt met ondersteuning van Maaike Schets gemaakt. De podcast komt enkele keren per jaar uit, meestal op vrijdag. Je kunt deze aflevering beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Maar ook via onderstaande link op Springcast: Rotterdamse Aanpakkers is ook te volgen via het Instagram-account @rotterdamse_aanpakkers.

“Het eerste wat ik zou doen, denk ik, is een 24-uurs opvang openen voor alle mensen die nu nog buiten moeten slapen. Want er zijn heel veel daklozen die in Rotterdam de nacht buiten doorbrengen – geregistreerd honderdzestig. Maar ik denk zelf dat het er veel meer zijn, misschien wel tweehonderdtwintig. Die verdienen allemaal een dak boven hun hoofd. Niemand moet op straat slapen. Dit mag toch niet meer? Het is echt te belachelijk voor woorden”

Sander de Kramer over zijn eerste daad als hij burgemeester van Rotterdam zou zijn.

Heb je deze podcast beluisterd? Of een van de andere afleveringen? Wij kijken uit naar jouw reactie.

Wil je dit blog delen?