Wil je dit nieuws delen?

Nicole van Dijk van Stichting Wijkcollectie in tweede podcast  

"Iedereen die zich Rotterdammer voelt, is volgens burgemeester Aboutaleb Rotterdammer”

Onze tweede gast in de podcast Rotterdamse aanpakkers is Nicole van Dijk, bestuursvoorzitter van Stichting Wijkcollectie . Vanaf vandaag is het hele interview te beluisteren op de bekende online podcast platforms als Spotify en Apple Podcasts.

Nicole van Dijk is antropoloog, programmamanager van Echt Rotterdams Erfgoed, bestuursvoorzitter van Stichting Wijkcollectie en curator bij Museum Rotterdam. Door al deze functies is zij een verbinder ten top. Ze brengt mensen bij elkaar in alle uithoeken van Rotterdam; de stad waar ze zelf niet geboren is, maar die wel honderd procent haar thuis is. Want iedereen die zich Rotterdammer voelt, is volgens burgemeester Aboutaleb Rotterdammer. Dat geldt zeker voor Nicole.

Stage en dé liefde brachten haar naar 010

Haar Brabantse tongval komt uit Tilburg; die andere arbeidersstad waar zij geboren en getogen is. En dan stond haar wieg ook nog eens op een bijzondere plek; in de wonderlijke wereld van een dierentuin (destijds het Tilburgs Dierenpark). Via de kunstacademie en haar studie Antropologie in Utrecht is ze door een stage én de liefde in Rotterdam terechtgekomen en er niet meer weggegaan. Hier zet ze zich in om de Rotterdamse cultuur te conserveren, de bijzondere verhalen van de stad een podium te geven en Rotterdammers kennis te laten maken met elkaar en elkaars leefwereld. 

Culturele weg

“Ik heb Nicole leren kennen toen het broodfonds Rotterdamsche Gilden, waar ik lid van ben, bestempeld werd tot Echt Rotterdams Erfgoed (nr. 00002). Sindsdien volg ik haar culturele weg in de mooiste stad van Nederland”, licht Esther Janssen, bedenker van de podcast Rotterdamse Aanpakkers, toe. Met de podcast wil Esther Rotterdammers portretteren die iets betekenen voor de stad. Mensen die de stad vooruithelpen, kleur geven en bovenal karakter hebben. “Als nieuwsgierige Rotterdammer wil ik de diepte in gaan, de verborgen verhalen boven tafel krijgen en wil ik nieuwe dingen ontdekken waar de luisteraar deelgenoot van is”, zegt Esther.

Waar te beluisteren?

De podcast Rotterdamse Aanpakkers wordt met ondersteuning van Maaike Schets gemaakt en is via deze link via internet te beluisteren of via bekende podcast platforms als Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts. Iedere eerste vrijdag van de maand staat een volgende nieuwe aflevering online. Rotterdamse Aanpakkers is ook te volgen via het Instagram-account @rotterdamse_aanpakkers.

“Ik ben opgegroeid in een wonderlijke wereld vol verhalen. Al mijn ooms zaten in de dierenhandel en hadden allemaal van die opgezette dieren thuis. Ze hadden stuk voor stuk verhalen daarover. Dat was echt geweldig. Daar is ook mijn liefde voor verhalen ontstaan”, vertelt Nicole van Dijk.

Wil je er meer over weten?  Ik heb het er graag met je over tijdens een bakkie pleur. Plan vooraf wel een afspraak in.

Wil je dit nieuws delen?