Persoonlijke verhalen van bewoners reizen als kunstobjecten door Hillesluis

Keramist Funda Baysal maakte samen met bewoners ‘Verhalen in klei’

Rotterdam, 9 november 2023 – Tijdens workshops op verschillende locaties in Hillesluis verzamelde keramist Funda Baysal in samenwerking met Stichting Wijkcollectie verhalen van bewoners die zij vertaalden in klei. De kleine werken over geluk, doorzettingsvermogen, migratie en het leven in de wijk zijn in hars gegoten en verwerkt in drie kunstobjecten in de vorm van meubels. Op 15 november worden de ‘Verhalen in klei’ onthuld in Huiskamer Riederkwartier, waar ze tot het eind van het jaar te zien zijn. Hierna gaan de objecten op reis door de wijk.

Kerst en Oudjaar zijn ieder jaar weer populaire gelegenheden om spellen uit de kast te halen. Jan Maurits Duparc, Chief Creation bij Identity Games, is dan ook niet verbaasd over de grote aantallen Nederlanders die tijdens deze dagen een spel spelen. “Mensen spelen vooral voor de gezelligheid (90%) en voor de ontspanning (64%), maar ook omdat het zorgt voor verbinding. Zo vindt maar liefst 87% dat een gezelschapsspel een gevoel van verbinding en saamhorigheid brengt. De huidige coronaperikelen versterken deze gevoelens waarschijnlijk alleen nog maar meer en vergroten de behoefte aan samen een spel spelen. Zeker nu we in een harde lockdown zitten en er buiten de deur niet veel vermaak meer te vinden is.”

Funda Baysal maakte 'Verhalen in klei' met bewoners

Verhalen in klei

Een jaar geleden vroeg Stichting Wijkcollectie aan keramist Funda Baysal om te reflecteren op verhalen in de wijk Hillesluis. Hieruit ontwikkelde Funda een project waarbij de verhalen van buurtbewoners werden vertaald in klei. De objecten zijn gemaakt door bewoners van alle leeftijden en met allerlei verschillende achtergronden. Vervolgens zijn de kleiwerken in hars gegoten en in drie kunstobjecten in de vorm van meubels teruggebracht in de wijk. De meubels vormen zo aanleiding voor nieuwe gesprekken en ontmoetingen.

Gevangen in transparante hars

“Ik wilde de bewoners van Hillesluis met elkaar in contact brengen en zelf het verhaal van de wijk laten vertellen”, zegt Funda. “Tijdens de workshops gaf ik de deelnemers geen specifieke opdracht; ze kregen volledig de vrije hand. Soms waren de bewoners nog wat verlegen, maar als ze eenmaal over hun leven vertelden, ging het maken van hun persoonlijke kunstwerk vanzelf”, aldus Funda. “Een aantal deelnemers had nog nooit gekleid. Dat maakte het extra spannend en leuk, en de klei werd een middel om met elkaar in gesprek te gaan. De vervaardigde objecten gaan over gezin en familie, relaties, over het land van herkomst, migratie, veiligheid, verlangens, lief de, verlies en gemis. De kleine werken, gemaakt door jong en oud, heb ik vervolgens verwerkt in drie meubelstukken van hars. Zo zie je tientallen intieme, lieve, interessante, maar ook erg grappige verhalen.”

Samenwerking met kunstenaars

“In de samenwerking met kunstenaars zijn wij nieuwsgierig naar de manier waarop zij naar verhalen en de rol ervan kijken”, zegt Nicole van Dijk, directeur van Stichting Wijkcollectie. “De manier waarop Funda met haar kunst persoonlijke verhalen verbeeldt en laat communiceren met de hele wijk vind ik heel waardevol. Het brengt mensen dichter bij elkaar én het laat bewoners met een lach naar hun eigen verhaal kijken. Het eindresultaat vind ik poëzie in beeld.”

De drie transparante kunstobjecten in de vorm van meubels vertellen samen het verhaal van Hillesluis en zullen in het nieuwe jaar gaan reizen door de wijk. Met een bijgevoegde QR-code kan het publiek de verhalen van de bewoners teruglezen op de website van Stichting Wijkcollectie.

Over Funda Baysal

De Turks-Nederlandse Funda Baysal studeerde af aan de Hacettepe Universiteit (Ankara) in de opleiding Beeldende Kunst: Keramiek en Glas en behaalde haar master aan de Escuela de Arte Superior de Cerámica de Manises (Valencia). In haar studio in Het Wijkpaleis in Rotterdam-West gebruikt zij haar technische kennis om de werkelijkheid zoals zij en anderen die ervaren vast te leggen in keramische objecten. Als kunstenaar legt Funda de nadruk op authenticiteit en verhalen die vragen om verder te denken. Hiervoor duikt zij in de ingewikkelde relatie tussen individuen en hun omgeving, waarbij zij door conceptuele kaders navigeert en op zoek gaat naar nieuwe perspectieven en balans.

Publicaties

Voel je je ook betrokken en wil je er dieper op ingaan?
Laten we een koffiemoment plannen om erover te praten.

Wil je dit persbericht delen?