Wijvan010 bestaat 10 jaar!

‘Dromen, durven, doen!’

Wijvan010 bestaat 10 jaar. Wat ben ik trots dat ik dat vandaag, donderdag 8 juni, hier in het Industriegebouw in Rotterdam kan vieren met alle mensen die daar de afgelopen jaren iets aan hebben bijgedragen. Is het niet een advies, tip of inzicht, dan is het wel inspiratie, denkkracht of gewoonweg een duwtje in de rug. Ik vind het belangrijk om bij deze mijlpaal stil te staan. Successen moet je vieren. Het leven gaat al zo snel. Ik heb daarin ook altijd een goed voorbeeld gehad. Mijn vader die al zo’n 60 jaar voor zichzelf werkt, en dat nog steeds doet, vierde ook ieder decennium zijn hovenierschap. Goed voorbeeld doet volgen…

Terugblikkend zijn die 10 jaar Wijvan010 voorbijgevlogen en aan de andere kant ook weer niet. Ik heb ze in ieder geval intensief beleefd. Over iedere grote stap in het ondernemerschap heb ik nagedacht. Vaak weloverwogen, en getoetst bij iemand.  Er zaten altijd wel een of twee nachtjes tussen voordat ik een beslissing nam. Soms voelde het als een sprong in het diepe. Meestal had ik daarna geen spijt meer. Het ondernemerschap was en is niet altijd rozengeur en maneschijn. Na jarenlang gewerkt te hebben in loondienst, stond ik er als zzp’er plotseling alleen voor. Het was best wennen dat je alles zelf moet regelen en oplossen. Waar is de afdeling ICT als je die nodig hebt?.. 

Inspiratie en werkplek buiten de deur

Ook de thuiswerkplek was het niet helemaal voor mij. Al snel begonnen de muren op me af te komen. Ik ging op zoek naar inspiratie en een werkplek buiten de deur. Zo werkte ik een tijdje bij het Nieuwe Kantoor aan de Schiedamse Vest en mocht ik een dag in de week bij Rauw CC zitten in het Lloydskwartier. Via mijn netwerk kwam ik bij de vrouwenwerkplek GoodPlace2Work aan de Elektroweg, opgericht door Noëlla de Jager.  Daar had ik intervisie met enkele dames en samen besloten we een kantoor op Noordereiland te delen. Toffe plek! Gaaf avontuur! Toen we daar helaas weg moesten ben ik zo’n drie jaar geleden hier in het Industriegebouw beland. Daar ben ik nog steeds erg blij mee.

Bedrijfsnaam, verschillende opdrachten en opdrachtgevers

Aanvankelijk had ik mijn bedrijf als ‘Zijvan010’ ingeschreven bij de KvK, maar vond dat te beperkt. ‘Wijvan010’ was meer samen met alle Rotterdammers. Dus dat was snel aangepast. Een slechte verstaander had er zelfs ‘t Wijfvan010’ van gemaakt. Inmiddels is dat een begrip hahaha… Maar de naam was er, nu de opdrachten nog. Ik begon destijds met Wijvan010 in juni dus vlak voor de zomer. Qua timing niet echt perfect. Iedereen zat in de vakantiemodus. Het was dus wachten op die eerste echte klus waarin ik mijn tanden kon zetten. Die kwam uit Vlaardingen – onder de rook van 010 – via een verjaardagsfeestje: de organisatie van een Ondernemersevent. Door die opdracht kwam ik in de bak van de gemeente Vlaardingen en werd ik een paar maanden later gevraagd om de Economische Adviesraad Vlaardingen (EAV) te ondersteunen. Ik doe dat nu dus al bijna 10 jaar. Dat komt ook dat door de persoonlijke link die ik met Vlaardingen heb en natuurlijk de bijzonder prettige samenwerking met voorzitter Henk de Bruijn.

Daarna volgden vele verschillende opdrachtgevers. In het begin nog van buiten Rotterdam, zoals Bloemenbureau Holland met ‘Kerstboom eruit, kamerplant erin’, maar ook ‘Trends in Tuinplanten’. Zelfs internationaal voor Payolution via het PR-bureau Asoluto in Wenen. Nu werk ik alleen nog buiten 010 voor Bureau Zuidema dat gevestigd is in Leusden. Al snel kwamen de opdrachten vanuit het Rotterdamse, zoals Woonstad Rotterdam met het mooie project Zie Zuid – via Coopr- en Dinner in the Sky, Museum Rotterdam, Stichting Wijkcollectie,  een tijdje Jumbo Maritiem uit Schiedam, Stadsmariniers Rotterdam, Techniek College Rotterdam, de Rotterdamse spelleninnovator Identity Games (30 jaar), het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (750 jaar) – erg trots dat ik daar projectleider van ben – en sinds kort werk ik ook voor Volkskracht (100 jaar). Door al die verschillende opdrachten en opdrachtgevers heb in allerlei verschillende keukens kunnen kijken, wat ik voor geen goud had willen missen. 

Dit alles kan en doe ik niet alleen

Waar ik jaren geleden snel achter kwam: dit alles kan ik niet alleen. En waarom alles alleen doen als je samen verder komt?! Vanaf het begin – en zelfs daarvoor – werk ik al samen met copywriter Rob Hoekstra. En met Fleur de Bruijn. Voor PR-onderzoek werk ik samen met Klaartje Lee-Stemerdink. Marianne Roelofs is ook een rots in de branding. Sinds dit jaar doe ik bovendien veel samen met tekstschrijver en journaliste Cathelijne Beijn. Nog iemand die ik zeker niet wil vergeten, is Maaike Schets. Zonder haar zou ik de podcast Rotterdamse Aanpakkers niet kunnen maken. Echt fantastisch om te doen. Verder zijn er nog andere mensen die hun sporen bij het Wijfvan010 hebben achtergelaten: natuurlijk mijn vader en zoon Lucas. Maar ook Els Roest-De Bekker die me de eerste jaren regelmatig heeft gecoacht. Jody Koehler (directeur Coopr) waarvan ik enkele ondernemerssessies heb genoten die ik nog steeds toepas, maar ook Ruud Bijl via wie ik enkele opdrachten kreeg.  Verder natuurlijk mijn vriend en ondernemer Pim de Moor die me naast een vleugje zee en Zeeland  adviezen geeft over het ondernemerschap, kritisch over mijn schouder meekijkt en me verder in goede wandelconditie houdt. Eigenlijk teveel mensen om allemaal op te noemen. 

Mijn learnings

Deze afgelopen 10 jaar heb ik heel bewust ontdekt wat het ondernemerschap inhoudt en ik vind dat het heel goed zou zijn als iedereen er even van zou proeven. Het zet je wereld op zijn kop. In ieder geval bij mij. Maar als je eenmaal in het diepe bent gesprongen en weet te blijven drijven, dan is het heerlijk! Wat ik iedereen nog wil meegeven: wees nieuwsgierig, wees avontuurlijk en doe het op zijn Rotterdamst. Niet voor niets de drie kernwaarden van Wijvan010! Mag ik het glas met jullie heffen op 10 jaar Wijvan010! En wie weet tot ziens bij weer een nieuwe opdracht. Misschien zie je me wel rijden met mijn witte Renault Captur, voorzien van te gekke Wijvan010-branding. Op weg naar weer een nieuw avontuur en hopelijk naar 20 jaar Wijvan010!

Dank jullie wel allemaal!

Met Rotterdamse groet,

Esther Janssen
’t Wijf van010!

Wil je ook eens langskomen? Ik heb het er graag met je over tijdens een bakkie pleur. Plan vooraf wel een afspraak in.

Wil je dit nieuws delen?