Zo krijg je meer focus en innerlijke rust tijdens corona

Ga jij ook voor de zes gewoonten tijdens het Miracle Morning-ochtenritueel

In deze bizarre onzekere coronatijden waarin we worden geacht zoveel mogelijk thuis te blijven, is het soms lastig om kalm te blijven en niet te stressen. Wat mij hierbij helpt, is de dag te beginnen met de Miracle Morning, een methode van bestsellerauteur Hal Elrod waar ik begin 2019 kennis mee heb gemaakt. Door een uur eerder op te staan, maak je tijd vrij voor jezelf is. Tijd die je in de middag waarschijnlijk niet hebt en die je in de avond liever besteedt aan bankhangen of iets anders.

Met de Miracle Morning begin je voor 08.00 uur s’ochtends. Ik sta een uur eerder op dan normaal, dus rond 06.00 uur. Elrod’s stelregel is: ook al lig je er laat in en kun je bijvoorbeeld maar vier uur slapen, dan nog ga je er voor acht uur ‘s ochtends uit. Voor hem is het een kwestie van mindsetting voordat je gaat slapen. Eerlijk gezegd laat mijn wilskracht me in dat geval nog wel eens de steek.

Zodra de wekker gaat, is het de bedoeling dat je er direct uitspringt, en niet nog even snoozet. Want, zegt Elrod: ‘If you snooze you lose!’. Eerlijk gezegd zet ik mijn klok nog steeds enkele minuten eerder, omdat ik tenminste een keer wil snoozen

Mijn gewoonte

Ben ik eenmaal uit bed, dan volgt mijn vaste Miracle Morning-ritueel. Tandenpoetsen, gezicht met koud water wassen en een glas water drinken. Ondertussen zet ik alvast het water op voor een kopje thee. Vervolgens installeer ik me aan mijn eettafel en pak ik al mijn attributen: mijn notebook, zelfhulpboek, stiften, pen en mijn mobiele telefoon die ik als wekker gebruik.

Zes gewoonten

De Miracle Morning gaat uit van zes gewoonten, de zogeheten Life S.A.V.E.R.S. Deze staan voor Silence, Affirmations, Visualisation, Exercise, Reading en Scribing. De volgorde mag je zelf bepalen. De lengte van de oefeningen ook. Ofwel in de volgorde van mijn dagelijkse ochtendritueel: 1. Stilte, 2. Affirmaties (korte, motiverende zinnetjes die je tegen jezelf zegt), 3. Visualisatie, 4. Journaling (‘van je af schrijven’), 5. Lezen en 6. Bewegen.

Ik licht ‘mijn’ gewoonten hieronder kort toe:

 1. Stilte
  Ik start de dag altijd met minimaal vijf minuten begeleid mediteren. In het weekend is dat meestal tien minuten of nog langer. Hiervoor gebruik ik de gratis app van Rituals of Insight Timer, waarop voldoende variaties staan. Een dag niet gemediteerd, is voor mij een wereld van verschil.

 2. Affirmaties
  Op de website van de Miracle Morning staan enkele voorbeeld affirmaties. Ze lijken wat zweverig, maar de teksten werken krachtig op je wezen. Zelf put ik inspiratie uit het boek Wees lief voor jezelf van Louise Hay. Hierin staat een affirmatie voor elke dag. Ook op YouTube zijn ze talrijk.

 3. Visualisatie
  Ik vind het lastig om me bij visualiseren in gedachten te focussen op een gewenst toekomstbeeld. Dat werkt bij mij zo niet. Daarom ben ik vorig jaar bij deze gewoonte gestart met het inkleuren van mandala’s. Dit jaar focus ik me bij dit onderdeel op het bijhouden van mijn zakelijke doelen en goede voornemens die ik in een format van het Bullet Journal heb gegoten. Ook met kleurtjes.

 4. Journaling
  Bij Journaling volgt de verdieping. Ik schrijf dan zo’n zeven minuten in mijn notebook. De ene keer volgens een vaste vraag. Bijvoorbeeld: waar ben ik dankbaar voor? Wat kan ik verbeteren en welke acties moet ik daarvoor ondernemen? De andere keer beschrijf ik de gebeurtenissen van de dag ervoor of alleen de drie positieve punten van die dag.

 5. Lezen
  Meestal lees ik ook nog zo’n zeven minuten in een zelfhulpboek over persoonlijke ontwikkeling. Klinkt wat suf, maar dit biedt me doorgaans veel nieuwe inzichten. In dit tempo gaat dat natuurlijk niet snel, want ik lees maar een paar bladzijden per dag. Maar tel je die in een week bij elkaar op, dan is het toch heel wat. In de perioden dat ik werk, lukt het me gewoonweg niet om structureel te lezen, nu in een gestaag tempo wel. Soms zit ik zo in de materie, dat ik het boek op een ander moment ook oppak. Inmiddels heb ik sinds de start al zo’n tien boeken gelezen. Voor mijn doen is dat heel veel. Op de foto mijn leesscore over 2020.

 6. Bewegen
  Ik eindig de sessie bijna altijd met een yoga workout en soms met een hardlooptraining. Meestal volg ik deze oefeningen via YouTube op ‘Sarabeth Yoga’ of ‘Yoga with Kassandra’.

Op Elrod’s website kun je allerlei voorbeelden per onderdeel downloaden.

Hoeveel tijd ben ik hiermee kwijt?

Doordeweeks plan ik meestal zo’n 45 minuten tot maximaal een uur in. In het weekend is dit meestal wat langer. Stelregel is een uur of de beschikbare tijd die je voorhanden hebt. Heb je dus maar twintig minuten; dan zou je dus deze zes gewoonten in die twintig minuten moeten proppen.

Wat heeft de Miracle Morning me tot nu toe opgeleverd?

Vooral focus én meer innerlijke rust en balans. Even me-time, een moment voor mezelf, voordat ik weer helemaal opga in de waan van de dag. Monitoring van mijn zakelijke doelen en goede voornemens en natuurlijk allerlei tips en tricks die ik na het lezen van die stapel zelfhulpboeken tot me heb genomen. Het vroege opstaan is een kwestie van wennen, doorbijten en volhouden Als je eenmaal het verschil in jezelf merkt, wordt het een makkie. Even dagelijks een uurtje voor jezelf nemen, doet iedereen goed. Zeker in deze bizarre tijden. Inmiddels heb ik al een aantal mensen uit mijn omgeving warm gemaakt voor de Miracle Morning.

Ben jij ook geïnteresseerd en wil je er meer over weten?  Ik heb het er graag met je over tijdens een bakkie pleur. Plan vooraf wel een afspraak in.

Wil je dit blog delen?