Wijvan010 in Raad van Echt Rotterdams Erfgoed

“Stand-upcomedian Patrick Laureij is mijn guilty pleasure”

Zijn Theater Walhalla, de KapsalonSchoremde Kuip en de West-Kruiskade nu wel of niet Echt Rotterdams Erfgoed? Over deze vraag denkt Wijvan010 sinds kort mee in de Raad van Echt Rotterdams Erfgoed (ERE) die Museum Rotterdam heeft ingesteld voor haar nieuwe collectieproject.

Museum Rotterdam wil met deze collectie objecten, personen en ontwikkelingen die een rol spelen in de stad in hun speciale  collectiedatabase vastleggen. Deze nieuwe collectie wordt niet in hun depot bewaard, maar moet een actieve rol spelen bij de oorspronkelijke eigenaren in de stad. Daarnaast zijn het stuk voor stuk inspirerende, typisch Rotterdamse voorbeelden die onze stad en haar inwoners vooruithelpen (of hebben geholpen). Het Museum volgt deze collectie in de stad op de voet en legt de verhalen vast in de database. Mag iets zich Echt Rotterdams Erfgoed noemen, dan krijgt dit een uniek nummer en een keurmerk.

Denkkracht

De huidige collectie telt rond de dertig Echte Rotterdamse Erfgoederen en is nu te zien aan de Rode Zand 26. Het Museum wil de collectie dit jaar uitbreiden tot maximaal vijftig, en ze verzamelen in een speciale uitgave. Voor de twintig nog te kiezen erfgoederen heeft het Museum denkkracht gevraagd aan enkele Rotterdammers met een groot hart voor de stad. Ik stak mijn vinger op het juiste moment op. De keuze is reuze weet ik inmiddels, na enkele bijeenkomsten van de Raad ERE. Vooral omdat er nog steeds nominaties (plus motivatie) bij de balie van het museum worden ingeleverd.

Zes criteria

Als Raad van ERE hebben we eerst de criteria met elkaar aangescherpt. Zo moet Echt Rotterdams Erfgoed (1) actueel zijn, zodat wij (lees: Rotterdammers) het kunnen volgen en meemaken. Verder moet het vanzelfsprekend (2) Rotterdams of in Rotterdam zijn, (3) zorgen voor verbinding tussen verschillende groepen Rotterdammers en/of hun ideeën in de stad, (4) inspireren en (5) iets toevoegen aan de stad, en aan een (6) historische ontwikkeling of object kan worden gelinkt. Pas als iets (of iemand) aan al deze zes criteria voldoet kom het in aanmerking voor het speciale keurmerk van Echt Rotterdams Erfgoed. Ook moeten tenminste zes leden uit de Raad van ERE hun akkoord geven.

Rotterdammerts

Om maar niet te spreken over de genomineerde Rotterdammer(t)s. Persoonlijk vind ik dat een lastige, omdat die zes criteria hier niet helemaal opgaan. Neem bijvoorbeeld de voorwaarde ‘actueel’. Hoe leg je die uit bij een persoon van vlees en bloed? Op een bepaald moment is die persoon er niet meer. Wat dan?
Om op die vraag alvast antwoord te geven: de Rotterdammert die ERE is en overlijdt, behoudt zijn speciale keurmerk en unieke nummer voor eeuwig. Dat zal een hele geruststelling zijn voor Ted Langenbach, Martin van Waardenberg en Jules Deelder, want het is goed mogelijk dat die straks in het ERE-boek worden opgenomen. Mocht iemand nog zijn wenkbrauwen hierbij optrekken? Deze drie iconische mannen hebben ieder op hun eigen, unieke wijze veel betekent voor onze prachtstad: respectievelijk the housescene, de film de Marathon en … te veel om uit te leggen…. Wat mij betreft wordt stand-upcomedian en acteur Patrick Laureij daaraan toegevoegd, maar dat is mijn guilty pleasure ;-), en missie: ik moet de andere leden hiervan nog zien te overtuigen.

Raad van ERE

De andere leden van de Raad van ERE zijn: Peter Steenbergen (gebiedsondernemer TOS R’dam Kralingen-Crooswijk), Klaas van der Burg (Stichting Dam), Wilma Kruger (Wijkpark het Oude Westen), Dyonna Bennett (betrokken bij het Zomercarnaval), Takpin Lam (stagiair Space 101), Martine Bosma (student), Thomas van der Velde (student), Kekellie Kwami-agyarko (student), Nicole van Dijk (voorzitter en curator Museum Rotterdam).
Op dit moment moet de Raad van ERE nog een ei leggen over de volgende nominaties, vereist deze lijst nog meer onderzoek, en is hier de lijst met de nominaties die inmiddels zijn afgewezen. Heb jij nog een een goede aanvulling voor Echt Rotterdams Erfgoed die volgens jou voldoet aan de zes bovengenoemde criteria, lever dan een ingevuld formulier in bij Museum Rotterdam, of stuur een mail met je motivatie naar info@wijvan010.nl.

In het najaar van 2017 startte Museum Rotterdam met de permanente expositie Echt Rotterdams Erfgoed (ERE). Die hele week stond in het teken van ERE, inclusief een ERE Diner waarvoor ik was uitgenodigd, omdat ik aan twee van de dertig ERE stevig ben verbonden. Op no. 2 staat het Broodfonds Rotterdamsche Gilden – hier ben ik sinds 1 oktober 2016 lid van – en op no. 27 staat Stichting Dam, de Rotterdamse munt, waar ik al enkele jaren actief bij betrokken ben. Sterker nog: ik heb ze destijds zelf bij Museum Rotterdam aangedragen voor dit speciale keurmerk, en met succes! Bij de laatste Raad van ERE-bijeenkomst heb ik naast Patrick Laureij ook een pleidooi gehouden voor de opname van de Stadsmariniers Rotterdam in de collectie, maar over beide moet de Raad nog een beslissing nemen.

Wil je dit nieuws delen?